De woningmarkt is in beweging

Wil jij toekomst-proof wonen en ben je je aan het oriënteren op de woningmarkt? Vind je duurzaamheid en een betaalbare energierekening belangrijk, maar twijfel je of je de sprong wel moet wagen? Wij helpen je graag op weg.

Hypotheekrente

Twee jaar geleden konden we dit scenario niet voorspellen: van een hypotheekrente van ca. 0,8% voor een 10-jaars vaste rente (in 2021) naar een rente die is opgelopen naar ca. 4% voor eenzelfde rentevaste periode. Vijf keer zoveel. De hogere inflatie en de daarmee gepaard gaande verwachtingen hebben de kapitaalmarktrente, dé grote drijver achter de hypotheekrente, stevig laten stijgen. Het hypotheekvoordeel bij nieuwbouw kopen in relatie tot bestaande bouw blijft dat je rentekorting krijgt als je een duurzaam huis koopt. En indien je al over een hypotheek beschikt met een aantrekkelijkere rente dan de huidige marktrente, kun je die bijna altijd ‘meenemen’. Handig! Voor het eerst in jaren is rentestrategie weer een gespreksonderwerp tijdens verjaardagen en natuurlijk ook in hypotheekgesprekken. De hypotheekspecialisten van NEXTHome nemen je graag mee in al je mogelijkheden waardoor je nog altijd verrast kan worden door een lagere maandlast dan verwacht. De hypotheekspecialisten van NEXTHome, de financiële partner van Dura Vermeer, denken graag met je mee. NEXTHome is bereikbaar via 0186-745772 of info@nexthome.nl.

Verkoop eigen woning

Door de stijgende huizenprijzen en de dalende hypotheekrente was de verkoop van je huidige huis jarenlang geen issue; als je een nieuwbouwwoning kocht, dan verkocht je je eigen woning zo laat mogelijk. Dat leverde immers risicoloos en zonder enige twijfel het meeste op. Anno 2023 is de verkoop van de eigen woning (en dan vooral de timing daarvan) wél een gespreksonderwerp geworden. Door de gestegen hypotheekrente is overbieden geen zekerheid meer en ook de verwachte hogere verkoopopbrengst valt zeer te bezien. Als je ervoor kiest om tot de oplevering van je nieuwe woning in je huidige woning te blijven wonen is het wellicht verstandig om wat extra veiligheden in je nieuwe hypotheekconstructie aan te brengen. Zo kun je er ook voor kiezen om je huidige woning wel eerder te verkopen. Bijkomend voordeel is dat je dan geen maandelijkse lasten van je overbruggingskrediet hebt én je volledige overwaarde (die nu een 100% zekerheid is) direct in handen hebt.

Overbruggingskrediet, nu al safe

De Nederlandsche Bank heeft een voorspelling afgegeven dat de huizenprijzen in 2023 met ca. 3% zullen dalen en in 2024 nog eens met ca. 3%. Een overbruggingskrediet gaat sowieso al uit van 90% van de huidige marktwaarde van je woning, dus ben je al safe voor een daling van 10%. Uiteraard kun je er altijd zelf voor kiezen om dit nóg veiliger af te stellen.

Toekomst-proof wonen

Alle nieuwbouwwoningen worden gebouwd met zoveel mogelijk duurzame materialen. De techniek in de woningen is ook van nu. Een groot voordeel, want dat betekent dat je klaar bent voor de toekomst. Over onderhoud hoef je je de komende jaren ook geen zorgen te maken. Hierdoor houd je geld en tijd over om leuke dingen te doen of om in de afwerking van je huis en tuin te stoppen Je voegt waarde toe aan je huis. Cijfers uit het verleden laten zien dat op termijn een nieuwbouwwoning altijd in waarde stijgt. Je droomhuis als duurzame investering, hoe mooi is dat?