Gezond en gelukkig wonen in TudorPark

Gezond leven gaat over veel meer dan alleen fysieke gezondheid. Met The Good Life besteden we aandacht aan het ontwikkelen van wijken waar gezond en gelukkig wonen en leven het uitgangspunt is. Hoe gezond en gelukkig kun je wonen in TudorPark?

Een gezond leven heeft vooral ook te maken met gevoel, geluk, comfort, sociale interactie en veiligheid. Is het schoon? Is er een goede sfeer? Is het er veilig? Kun je er rustig wonen? Aspecten waar niet direct aan wordt gedacht als het over gezondheid gaat.

Een gezonde woning

Gezond en gelukkig wonen begint bij de basis: een gezonde woning. Licht, lucht en ruimte dragen hieraan bij. Het kwaliteitsteam TudorPark (Q-team) waakt over de kwaliteit en beeldkwaliteit van de woningen. Een gezonde woning gaat ook over het stimuleren van beweging en ontmoeting, vooral in openbare ruimtes. Zo is bijvoorbeeld in Tudor Castle de trap uitnodigend naast de lift gesitueerd en niet weggestopt in een hoekje. Ook de galerij-opzet stimuleert ontmoeting met de buren. Diverse studies hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen het zien van natuur (bijvoorbeeld planten) en een verbetering van de gezondheid. Er is voldoende bewijs dat uitzicht op natuur stress en pijn kan verminderen. In TudorPark wordt hier veel aandacht aan besteed. Tudor Castle heeft vrij uitzicht over een groen parkje met sierlijke waterpartij. De plafondhoogte is met ca. 2.60 m standaard hoger dan veel bestaande woningen in Hoofddorp. Dit draagt bij aan een extra ruimtelijk gevoel. Een opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd. De woningen beschikken daarom over voldoende opbergmogelijkheden, al dan niet in een inpandige berging, losse berging in de tuin, parkeerkelder of in sommige gevallen riante bergzolders bij de twee-onder-een kapwoningen.

De verticale raampartijen met roedeverdeling dragen bij aan voldoende daglicht in de woningen, evenals de dakkapellen. Daarnaast zorgen deze ook nog voor extra ruimte. Een win-winsituatie dus. De badkamers krijgen waar mogelijk een raam. Op deze manier kan er natuurlijk geventileerd worden. Zo blijft de badkamer ook in de toekomst lekker fris en gezond.

De nieuwste installaties, goede isolatie en optimaal gereguleerde ventilatie dragen bij aan de toekomstbestendigheid van de woningen.

Een gezonde omgeving

De karakteristieke Engelse Tudorstijl maakt deze wijk bijzonder en duurzaam. Maar dat niet alleen. Wonen in TudorPark betekent wonen in een wijk van de toekomst. Groen, veilig en energiezuinig. Ook aan de openbare inrichting in TudorPark is veel aandacht besteed. Een landschappelijke opzet met  veel water en groen, met een Engels karakter. Dat is wat TudorPark typeert. Kronkelende straatjes, houten bankjes, sierlijke lantaarnpalen, bomen die meekleuren met het seizoen zorgen allemaal voor een romantische uitstraling die bij TudorPark past.

Tussen de straten in de wijk komt een groene berm en door heel TudorPark slingert straks een breed water. De buurtstraten worden beplant met verschillende boomsoorten. De overgangen van privé naar openbaar gebied worden zo groen mogelijk door het aanplanten van hagen. Kinderen kunnen heerlijk buiten spelen; verspreid door de wijk liggen verschillende kinderspeelplaatsen. Kenmerkend voor TudorPark zijn ook de vele bruggen. TudorPark geeft actieve mobiliteit voorrang op de auto.

De grootste bedreigingen voor de toekomst zijn eenzaamheid en stilzitten. De omgeving waarin je woont heeft hier veel invloed op. Een aantrekkelijk en goed ingerichte leefomgeving stimuleert ontmoeten. De vele faciliteiten op loop -en fietsafstand stimuleren om vaker naar buiten te gaan en te bewegen. Voor de jongsten in de buurt zijn er diverse speeltuintjes aanwezig waar zij hun energie kwijt kunnen. Ook aan sportfaciliteiten voor iets oudere mensen in de buurt is geen gebrek. Met de fiets bereik je in vijf minuten fiets Toolenburg voor de dagelijkse boodschappen.

Ook de sociale leefomgeving speelt een belangrijke rol als het gaat om gezondheid. In TudorPark heerst een breed gedragen gevoel van sociale veiligheid. Het mixen van generaties en culturen versterkt de bewuste en onbewuste gedragingen van bewoners.

Gezonde services

Sociaal contact, ruimte om te bewegen en te ontspannen, gezond eten – het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een gezond en gelukkig leven. Zo kun je bijvoorbeeld de app ‘Too good to go’ downloaden en tegen een lage prijs overtollig voedsel afnemen bij horeca én winkels in de buurt. Het wordt aan het einde van de dag niet weggegooid, maar belandt het alsnog op een bord. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Terwijl je geniet van een overheerlijke maaltijd, steun je daarnaast de lokale ondernemer. Minder verspilling én nieuwe klanten over de vloer. Goed voor jou, lokale ondernemers en de wereld. Download de app en zie welke ondernemers dichtbij TudorPark zijn aangesloten.

TudorPark heeft inmiddels ook haar eigen BuurtAED. Als reanimatie en defibrillatie binnen zes minuten start stijgt de overlevingskans bij een hartstilstand met 25%.

Via de besloten appgroep voor bewoners in TudorPark wordt er al veel gedeeld met elkaar, zo is er een sportcoach die bootcamplessen geeft. Samen sporten en bewegen motiveert meer dan individueel sporten. De drempel om niet te gaan wordt hoger en het is leuker! In TudorPark, met de dorpse gemoedelijkheid, heerst een prettige sfeer waar voldoende ruimte is voor bewegen en ontmoeten.

Wil je meer weten over The Good Life? Ga naar > letsbuildthegoodlife.nl